Zelené čaje mají blahodárné účinky na naše zdraví

Zelené čaje Zelený čaj je rostlinným nálevem, jež je připravován ke konzumaci především pro léčebné a preventivní účinky. Je označován jako pravý - při zpracování neprochází oxidací. Obsahuje až 6000 různých látek s blahodárnými účinky na naše zdraví. Je oblíbený především v Asii (Čína, Japonsko, Thajwan, Korea, Hong Kong) a svoji oblibu získává i v Evropě. Čínské zelené čaje zahrnují třídy Lung Ching, Young Hyson, Gunpowder, Mao Jian aj. Japonské zelené čaje zahrnují třídy Sencha, Bancha, Kabuse, Gyokuro, Matcha, Kukicha, Hojicha, Tamaryokucha aj. Příprava zeleného čaje Jak si připravíme výborný zelený čaj? Dle chuti si zvolíme sáčkový nebo sypaný zelený čaj vhodný pro přípravu nálevu. Ve skleněném džbánku, keramickém hrníčku se sítkem na sypané čaje či jiné nádobě ho zalijeme vodou, jež prošla varem, ale zchladla na 60-90ºC (příliš teplá voda způsobuje hořkou chuť nálevu a naopak chladnější voda způsobuje mdlou až vodovou chuť nálevu) a necháme 1 minutu louhovat. Poté si již můžeme zelený čaj v klidu vychutnat. Kvalitní zelené čaje umožňují připravit 2-3 nálevy, ale u dalších nálevů se doporučuje zvýšit teplotu vody nebo prodloužit dobu louhování. Obvyklé množství je 1 čajová lžička na 1,5 dl. Léčebné účinky zeleného čaje Zelenému čaji jsou přisuzovány mnohé léčebné účinky. Pomáhá při poruchách trávení, léčbe onemocnění nervového systému, léčení oparů a uhrů, jako prevence únavy a podporuje funkce močové soustavy a mozkové činnosti. Bez vědeckých důkazů jsou mu připisovány i léčba sklerózy multiplex, zastavení některých neurodegenerativních onemocnění (Alzheimerova a Parkinsonova choroba), prevence a léčba rakoviny, snížení negativních účinků cholesterolu v krvi, zvýšení oxidace tuků a podpora látkové výměny. Čajový dýchánek Širokou nabídku sortimentu kvalitních čínských, japonských, indických, tchajwanských, vietnamských a korejských zelených čajů nabízí spolehlivý internetový obchod s čajem Čajový dýchánek. V nabídce tohoto e-shopu dále najdete čínské čaje (bílý, černý, jasmínový, žlutý, polozelený, kvetoucí a puerh), japonské čaje, indické čaje (assamský, černý, darjeelingský) a ,,nečaje“ (Rooibos, Honeybush, Yerba maté, Lapacho, Guarana, Chuchuhuasa, Queen of Saba aj.).

Publikováno: 12. 09. 2013

Kategorie: Léčba

Autor: Tereza Krátkářová