Laktózová intolerancia a bezlaktózová diéta

Laktózová intolerance Laktózová intolerance je metabolická porucha , jež spočívá v neschopnosti organismu strávit mléčný cukr. Často bývá mylně zaměňována s alergií na mléko. Laktózová intolerancia je způsobena nedostatkem enzymu laktáza, jež rozkládá mléčný cukr. Alergie na mléko je imunitní odezvou organismu na mléčné bílkoviny. Při laktózové intoleranci je nutné dodržovat speciální dietní program, tzv. bezlaktózovou dietu. Bezlaktózová dieta a jídelníček je i jedním z témat velmi zajímavého webu o dietách, a to Diéty a Chudnutie. Jaké jsou příčiny a důsledky laktózové intolerance? Všechny druhy živočišného mléka obsahují laktózu. Ta se v trávicím ústrojí za pomoci enzymu laktáza rozkládá na mléčné cukry (galaktóza, glukóza), jež se vstřebávají do krevního oběhu. Pokud je v těle enzymu laktáza nedostatek, tak se mléčný cukr úplně nestráví a u jedince s laktózovou intolerancí se objevují nejrůznější zdravotní potíže. Rozlišujeme intoleranci laktózy vrozenou, prvotní a druhotnou. Vrozená intolerance se projevuje zejména u nedonošených dětí z nezralostí trávicího systému. Prvotní (primární) intolerance je způsobena geneticky. Projevuje se u dětí po ukončení kojení, v pubertálním věku a u dospělých. Druhotná (sekundární) intolerance vzniká po poškození střevní sliznice antibiotiky, chronickém zánětu střev (celiakie, ulcerózní kolitida) apod. Důsledky laktózové intolerance jsou především průjem, zvracení, nadýmání, plynatost, kolikovitá bolest břicha, atopický ekzém, nechutenství, pálení žáhy a dehydratace. Jak se stravovat při laktózové intoleranci? Jedinci s laktózovou intolerancí musí dodržovat speciální dietní program, tj. bezlaktózová diéta. Nedonošení novorozenci z nezralostí trávicího systému dostávají speciálně upravené mléčné formule např. Nutrilon se sníženým obsahem laktózy. Jedálniček bezlaktózovej diéty zahrnuje ovoce, zeleninu, brambory, rýži, těstoviny, vajíčka, ryby, drůbeží a králičí maso, všechny druhy obilovin, výrobky ze sóji, ale i máslo a tučné sýry. Při laktózové intoleranci se vyvarujte mléka, mléčných pokrmů, klobás, marinovaných mas, sušenek, koláčů, zmrzlin, čokolád, sušených polévek a omáček, ochucovadel a některých druhů pečiva.

Publikováno: 13. 06. 2013

Kategorie: Hubnutí

Autor: Tereza Krátkářová