Pálenie záhy a diéta pri refluxe

Pálení žáhy Pálení žáhy nebo-li reflux jícnu či překyselení postihuje děti i i dospělé. Nejčastěji na pálení záhy trpí těhotné ženy (převážně v posledních třech měsících těhotenství), obézní lidé, pacienti s cholelitiázou (tvorba a přítomnost žlučových kaménků) a kuřáci. Jedinci trpící refluxem by neměli kouřit, pracovat dlouho v předklonu, zvedat těžké předměty, provádět soustavně sedavou práci, užívat léky na zmírnění bolesti (acylpirin, aspirin, ibuprofen aj.) a nosit těsné oblečení (přiléhavé kalhoty, pásky). Pálení žáhy můžeme preventivními opatřeními předcházet nebo odstranit, ale nesmíme podceňovat dlouho trvající obtíže. Sliznice jícnu není zvyklá na kyselé žaludeční šťávy, a proto při dlouho trvajících či opakovaných obtížích dochází k jejímu poškozování a zároveň poškozování plic a průdušek, což může vést až k vytvoření vředu nebo dokonce zhoubného nádoru. Při přetrvávajících potížích bychom měli užívat tzv. antracida, tj. léky, jež na sebe váží kyselinu chlorovodíkovou, podílí se na procesu trávení a vytváří ochranný filtr na sliznici žaludku a jícnu. Jaké jsou příčiny a důsledky pálení žáhy? K pálení žáhy dochází při návratu nedotrávené potravy spolu s žaludeční kyselinou chlorovodíkovou, jež dráždí a rozežírá povrch jícnu, zpět do trubice jícnu z žaludku. Důsledky pálení žáhy jsou zejména bolest na hrudi v oblasti hrudního koše a žaludku, zápach z úst, výrazné slinění, pocit cizího tělesa v krku, porucha polykání, ale i dávivý kašel, zánět hltanu a chrapot a jiné průduškové a plicní potíže. Jak se stravovat při pálení žáhy? Jedinci trpící na časté pálení žáhy by měli dodržovat speciální dietní program, tj. diéta pri refluxe. Jídelníček diety při pálení žáhy zahrnuje především ovoce (bobulové ovoce, maliny, jablko, hruška, broskev, meloun apod.), zeleninu ( okurka, mrkev, celer, špenát, chřest apod.), brambory, rýži, vajíčka, ryby, drůbeží a králičí maso, libové hovězí a vepřové maso, všechny druhy obilovin a nízkotučné mléko, sýry a jogurty. Z nápojů je doporučován čaj bez kofeinu, 100% jablečný džus nebo surový jablečný ocet s vodou. Při pálení žáhy se vyvarujte potravinám, jež stimulují produkci kyseliny chlorovodíkové, tj. čokoláda, tučná, kořeněná a sladká jídla, citrusy, cibule, česnek, ocet, kynuté pečivo, šumivé minerálky, černá káva, víno, pivo, koncentrovaný alkohol aj.). Dále se nedoporučuje konzumovat najednou velké porce jídel, ale jíst méně a častěji, po jídle si 2-3 hodiny nelehat, příp. odpočívat v pololehu či polosedu a při nadváze a obezitě je potřeba snížit tělesnou hmotnost alespoň o 5-10 kg.

Publikováno: 10. 07. 2013

Kategorie: Nemoci

Autor: Tereza Krátkářová