Vliv stravy na zdraví

Rychlý a aktivní životní styl většiny populace nás bohužel nutí k nerespektování pravidla, které říká, že nežijeme proto, abychom jedli, ale jíme proto, abychom žili. Je velmi málo lidí, kteří se snaží o dodržování příjmu správné a vyvážené stravy a jejich životním krédem je zdravý životní styl. Bohužel je na světě mnoho zemí, jejichž obyvatelé trpí nedostatkem jakékoliv stravy ač z důvodů životních podmínek nebo živelných katastrof (např. povodně, záplavy, dlouhodobé sucho a s tím související neúroda apod.). Na druhou stranu jsou země, jejichž obyvatelé si dopřávají především nezdravá jídla v množství větším než je zdrávo, a proto často i díky nedostatečnému pohybu trpí nadváhou a obezitou. Z toho vyplývá, že na naše zdraví má velký vliv jak výběr potravin, tak i jeho množství. Každá zdravá strava má obsahovat přiměřený obsah energie a zajistit vyvážený přívod důležitých živin jako jsou bílkoviny, tuky, sacharidy, vláknina, vitamíny, minerální látky a voda, jejichž příjem se odvíjí od věku a zdravotního stavu jednotlivce. Bílkoviny jsou nutné pro růst a tvorbu protilátek v našem organismu. Bílkoviny obsahují především maso, mléko, mléčné výrobky, pečivo, těstoviny, rýže, čočka, hrách a sója. Tuky jsou nositeli vitamínů rozpustných v tucích (A, D, E, K) a umožňují jejich vstřebávání. Nasycené tuky živočišného původu obsahují např. máslo, vejce a vnitřnosti. Nenasycené tuky rostlinného původu obsahují např. ryby a ořechy. Sacharidy či cukry jsou především zdrojem energie a nepřináší organismu žádné prospěšnější látky. Vláknina podporuje správnou funkci střev, a podporuje tak zažívání. Vlákninu obsahují především celozrnné pečivo, ovesné vločky, luštěniny, zelenina a ovoce. Vitamíny jsou obsaženy téměř ve všech potravinách, především v ovoci a zelenině. Minerální látky se mimo jiné podílejí na výstavbě tělesných tkání a regulují, aktvivují a kontrolují metabolické pochody. Mezi minerální látky řadíme vápník, sodík, draslík, hořčík, železo, jód, fluór, chróm apod. Důležité je také přijímat dostatečné množství tekutin (alespoň 2-2,5 l denně) ve formě různých přírodních vod, čajů a ovocných či ředěných přírodních džusů. Nedostatek důležitých živin a nadměrný příjem energie ve formě tuků, cukrů a soli zvyšuje riziko onemocnění závažnými civilizačními chorobami jako jsou cukrovka, infarkt myokardu, mozková příhoda, rakovina prsu, tlustého střeva, konečníku, dělohy a vaječníku. Vysoký příjem cukrů zvyšuje výskyt zubních kazů a vysoký příjem soli způsobuje vysoký krevní tlak a rakovinu žaludku.

Publikováno: 28. 07. 2011

Kategorie: Strava

Autor: Tereza Krátkářová