Potravinová intolerance a vše, co byste o ní měli vědět

Potravinová intolerance je nežádoucí reakce na určité potraviny, která se netýká imunitního systému. Vzniká, když má tělo potíže s trávením určitých potravin, což vede k nepříjemným a někdy i nebezpečným příznakům.

Příznaky potravinové intolerance mohou zahrnovat nevolnost, bolesti břicha, nadýmání, průjem, bolesti hlavy, podrážděnost a kožní vyrážky. Příznaky se obvykle objeví během několika hodin po konzumaci závadné potraviny a mohou trvat i několik hodin.

Potravinová intolerance není totéž co potravinová alergie, která zahrnuje imunitní systém organismu. Zatímco potravinové alergie mohou být životu nebezpečné, potravinové intolerance jsou obvykle méně závažné. Lidé s potravinovou intolerancí mohou pociťovat příznaky, pokud snědí velké množství potraviny, která je předmětem intolerance, ale obvykle mohou bez problémů sníst i malé množství.

Nejčastější potravinové intolerance se týkají mléčných výrobků, pšenice, vajec, kukuřice, sóji a kvasnic. U některých lidí mohou intoleranci vyvolat i další potraviny, jako jsou ořechy, luštěniny a korýši.

Pokud se domníváte, že trpíte potravinovou intolerancí, je důležité poradit se s lékařem. Lékař může pomoci určit příčinu vašich příznaků a doporučit vhodný způsob léčby.

Léčba potravinové intolerance obvykle spočívá ve vyhýbání se postihující potravině. Lékař vám také může doporučit užívání trávicích enzymů nebo probiotik, které pomohou potravinu strávit.

V některých případech lze potravinovou intoleranci zvládnout pomocí eliminační diety. Ta spočívá ve vyřazení potravin, u kterých existuje podezření, že způsobují příznaky, a jejich opětovném zavedení po jedné, aby se zjistilo, zda některá z nich nevyvolává reakci.

Důležité je také sledovat značení potravin a vědět, jaké složky jsou v potravinách, které jíte. Pokud trpíte potravinovou intolerancí, je důležité číst etikety a ujistit se, že potraviny, které jíte, neobsahují potraviny, na které máte intoleranci.

Potravinové intolerance mohou být nepříjemnou zkušeností, ale je důležité si uvědomit, že většina z nich není životu nebezpečná. Po konzultaci s lékařem a při dodržování eliminační diety můžete najít potraviny, které způsobují vaše příznaky, a podniknout kroky k tomu, abyste se jim vyhnuli.

Publikováno: 08. 02. 2023

Kategorie: Nemoci

Autor: Tereza Krátkářová