Glykemický index potravin: Klíč k úspěšnému hubnutí

Co je to glykemický index potravin (GI)? Jde o parametr udávající rychlost využití glukózy (cukr) tělem. Čím rychleji dokáže potravina energii dodat, tím je glykemický index vyšší. Jak ale souvisí s hubnutím?

Začarovaný kruh, ze kterého se musíte vymanit

Při konzumaci potravin s vysokým obsahem cukru dojde k jeho rychlému vstřebání do krevního oběhu. Organismus si nepřetržitě kontroluje hladinu krevního cukru a snaží se ji udržet v normálu. Lidé s nadváhou a obézní lidé mají tuto rovnováhu narušenou, a proto se poté, co se cukr dostane do krve, děje následující. Tělo vyplaví hormon inzulín, který zajistí pokles hladiny krevního cukru. Přebytečný cukr se uloží ve formě tuku. Jakmile dojde k výkyvu hladiny krevního cukru, mozek vyšle signály do příslušných center. Vy dostanete obrovský hlad na něco, co vám okamžitě dodá další energii. Čokoláda, sušenka, tyčinka nebo jiné sladkosti přijdou vhod. Po konzumaci tělo opět vyplaví inzulín, cukr se uloží… Ano, někteří jedinci se dostávají do bludného kruhu, ze kterého se lze vymanit jen velmi těžko.

Jak se dá snížit glykemický index?

Pokud je to i váš případ a neustále trpíte pocitem hladu, konzumujete sladkosti a přibíráte na váze, vězte, že stačí změnit jídelníček. Řešení je skutečně snadné a jediné, co musíte udělat, je vyměnit potraviny dodávající okamžitou energii za potraviny s nízkým GI. Glykemický index potravin se stále častěji objevuje i v odborných knižních publikacích. Seznamy potravin, které jsou vhodné pro hubnutí a naopak těch nevhodných, najdete také na internetu. Chcete-li se o glykemickém indexu dozvědět další zajímavé informace, pokračujte na tématický portál hubnuti-jak.cz. Najdete zde odpověď na otázku „jak se dá snížit glykemický index“, vše o cukru a přílohách. Budete-li se po určitou dobu stravovat „správnými“ potravinami s nízkou hladinou GI, záchvaty obžerství budou minulostí. Začnete hubnout a opět se dostanete do formy!

Publikováno: 14. 12. 2015

Kategorie: Hubnutí

Autor: Tereza Krátkářová

Tagy: glykemický index potravin | jak snížit glykemický index